Van tijd tot tijd worden mensen naar de VCA Academy gebracht door oplichters met valse VCA certificaten. Van tijd tot tijd controleren bedrijven de VCA-certificaten van hun werknemers via ons kantoor en vaak blijkt dat ze vals zijn. Dit gebeurt meestal aan het begin van het bouwseizoen. Wanneer je het Basis VCA “on the fly” wilt halen of gewoon bang bent om het examen te doen. Dan word je slachtoffer van de handel in valse certificaten. Oplichters lichten potentiële klanten op via Facebook en beloven een “VCA zonder examen”. Hun doel is niet om je te helpen een VCA te behalen, maar gewoon om je geld afhandig te maken ten koste van je veiligheid. Daarnaast kan het gebruik van een vervalst certificaat in Nederland juridische gevolgen hebben voor documentvervalsing.
Voordat we beschrijven hoe je een betrouwbaar centrum kunt herkennen, willen we je graag een beetje geruststellen. Het Basis VCA examen is niet moeilijk. De training duurt één dag. Meer dan 3.000 afgestudeerden hebben ons pand al verlaten met hun VCA-certificaat in de hand. Het realistische slagingspercentage bij de eerste poging op onze Academy bedraagt 92%, waarmee we tot de top van de VCA-scholen behoren. Ter vergelijking: het slagingspercentage in Nederland als geheel is 77%. En je kunt helemaal ‘groen’ of helemaal ‘groen’ zijn – we leren je de principes van veilig werken vanaf nul. En als je de eerste keer een fout maakt, krijg je een tweede cursus gratis!
Er zijn een paar basisfactoren aan de hand waarvan je snel kunt onderscheiden of je te maken hebt met een afzetterij of met een betrouwbaar opleidingscentrum.
- Volgens de VCA-regels moet het examen worden afgelegd in aanwezigheid van een examinator. Het examen kan niet online worden afgelegd en het kan niet langer op papier, per brief of op een andere ‘magische’ manier worden afgelegd. Het examen moet worden afgelegd op een computer in een van de vele erkende opleidingscentra. Een lijst met examencentra vind je hier. Dus als je hoort dat je alleen maar hoeft te betalen en je krijgt een origineel VCA-certificaat, weet dan dat je nep bent.
- Elke afgestudeerde ontvangt een diploma met een nummer dat zijn VCA-kwalificatie certificeert, op papier of in elektronische vorm – een scan (een gesloten PDF-document dat niet kan worden bewerkt). Het VCA-diploma dat vanaf 2020 wordt uitgegeven, moet voldoen aan het model dat we op onze website hebben geplaatst. In 2020 is een QR-code geïntroduceerd op kaarten en diploma’s om het verificatieproces te vergemakkelijken, die, wanneer gescand, leidt naar het VCA Centraal Diplomaregister. Als de QR-code naar iets anders leidt dan het CDR, weet dan dat het vals is.
- Elke afgestudeerde krijgt een plastic kaart om op de werkplek te laten zien. De kaarten kunnen variëren, er is geen vast ontwerp, maar het is noodzakelijk dat op de kaart staat: diplomanummer, naam, geboortedatum, datum waarop het examen is behaald, datum tot wanneer de kwalificatie geldig is, QR-code zoals op het diploma, en de naam en het kwalificatienummer van het examencentrum. Als je een kaart aangeboden krijgt waarop VCA BASIC/VCA VOL/SCC-017/SCC-018/MASE staat, is deze vals. Op één kaart kan maar één recht staan. De kaart moet in het Nederlands of Engels geschreven zijn.
- Alle documenten die je na de cursus ontvangt, zijn in overeenstemming met de geldende regelgeving voor gegevensbescherming – GPRD/RODO. En de gegevens die erop staan mogen je niet uniek identificeerbaar maken anders dan met je ID-kaart of paspoort. Vraag welke gegevens op je diploma en kaart staan.
Als je twijfelt, aarzel dan niet om te bellen! Tot ziens bij de cursussen!